5 redenen waarom DEKK een betere waterdichting is dan polyester

18 maart 2024

Veel mensen kiezen voor polyester (of vinylester) als waterdichting voor hun zwembad. Het klopt dat zowel polyester als DEKK allebei naadloos zijn en beschikbaar in verschillende kleuren, maar daar stopt de vergelijking dan ook. DEKK scoort namelijk stukken beter op zowat elk vlak, van uitstraling tot gevoel en mogelijkheden.

DEKK vs polyester

In feite wordt polyester helemaal niet gebruikt voor zwembaden, maar eerder vinylester, de verbeterde en naadloze versie van polyester. Waar vinylester uit kunststof bestaat, is DEKK een kwalitatief cementgebonden product dat in verschillende lagen wordt aangebracht. Beide materialen scoren goed op vlak van waterdichtheid waardoor je kan kiezen tussen beide materialen in functie van de uitstraling die je wil bekomen en de duurzaamheid die je zoekt. Wil je echter een luxueus gevoel en een natuurlijke uitstraling creëren, dan is DEKK dé enige oplossing voor jouw project.

1. Natuurlijke uitstraling

    DEKK wordt ambachtelijk aangebracht en geeft een ‘wolken-effect’. Vergelijk het gerust met de structuur van beton waardoor jouw zwembad een unieke look krijgt. Vinylester is eerder egaal van kleur waardoor het eruit ziet als een kunststof plaat. Daarnaast is DEKK een natuurlijk product dat aanvoelt zoals natuursteen. Gevoelsmatig een heel groot verschil ten opzichte van een kunststof afwerking.

    2. Geschikt voor zwembadomgeving

      DEKK kan zowel in als rondom het zwembad gebruikt worden. Zeker voor overloopzwembaden geeft dit een ongeziene afwerking, omdat er geen randsteen moet geplaatst worden. Vinylester daarentegen is niet geschikt voor openlucht omdat het niet bestand is tegen zonlicht en andere factoren.

      3. Onklopbare technische eigenschappen

        Vinylester heeft een beperkte watertemperatuur tot ca. 30 graden en polyester tot 26 graden. DEKK is dan weer bestand tot maar liefst 120°C! DEKK is ook dubbelzijdig dicht waardoor osmose geen kans maakt. Dankzij de ambachtelijke plaatsing met wapening is DEKK ook een stuk sterker dan vinylester.

        4. Prijsverschil

          Kwaliteit heeft een prijs. Daarom is DEKK duurder dan vinylester. Het prijsverschil hangt af van de oppervlakte, maar gemiddeld is een DEKK afwerking de helft duurder. DEKK wordt immers in meerdere lagen ambachtelijk geplaatst, waardoor er meer werkuren in kruipen. Maar… DEKK is ook plaatselijk herstelbaar in geval van schade én gaat levenslang mee.

          5. Duurzaamheid

            Opgebouwd uit minerale en natuurlijke bestanddelen, 100% recycleerbaar en met slechts minieme onderhoudsvereisten is DEKK ook nog eens een duurzame zwembadafwerking. Eentje, die in tegenstelling tot kunststof, geen residu in het zwembadwater achterlaat.